02 Účinky čaje na zdraví člověka: přehled
Abstrakt:
Výsledky nedávných studiích o účincích čaje (Camellia sinensis) na lidské zdraví jsou zde shrnuty a diskutují se některé mechanistické přístupy. Ačkoli je zde nesrovnalost mezi některými výsledky studií u zvířat a u epidemiologických studií, dost možná bude tato nesrovnalost v brzké budoucnosti objasněna. Obrázek 2 shrnuje zdravotní účinky čaje.
Úryvek:
Je známo, že čajové lístky (Camellia sinensis) obsahují kofein (2-4% v suchých listech) a theobromin (přibližně 0.1%), dvě látky rozpustné v horké vodě a mající různé fyziologické účinky, např. stimulaci centrálního nervového systému. Čajové lístky také obsahují velké množství katechinů (8-20% suché váhy), z nichž nejdůležitější je (-)-epigallokatechin-3-O-gallát (EGCG) (Obrázek 1). Chuť čaje je poměrně specifická, hořká a svíravá právě díky obsahu výše zmíněných látek. Může stát za zmínku, že obsah těchto látek se liší v závislosti na druhu čajovníků (Camellia). Listy C. sinensis, C. taliensis a C. irawaidiensis obsahují kofein, theobromin a katechiny, zatímco jiné druhy, jako např. C. furfuraceae a C.sasanqua tyto látky nemají [2]. Čajové lístky rovněž obsahují theanin (0.5-3%), který se nachází v rostlinné říši ojediněle.

… V jiném výzkumu se využilo běžných bakteriích Salmonella typhimurium TA a Escherichia coli WP2 k detekování mutagenních a anti-mutagenních složek. Prvotní práce ohledně anti-mutagenních vlastností čajových extraktů byly zveřejněny v letech 1984-1985 (viz přehled [6]). Rovněž byly prezentovány jejich protirakovinné účinky ve fázi počátku a rozšiřování nemoci. Tyto anti-mutagenní a protirakovinné účinky byly diskutovány na První mezinárodní konferenci (ICMAA) pořádanou Univerzitou v Kansasu v říjnu 1985. Závěry prací, zdá se, vyvolaly zájem o pokračování výzkumu v dalších oblastech. Výzkumy o čaji za posledních 30 let ukázaly, že zelený a černý čaj jsou nejběžnějšími a nejdostupnějšími nápoji k prevenci nebo snížení rizik chronických onemocnění (Obrázek 2)
