Louhovačka, jinak též zavařovačka nebo skleněná termoska je oblíbená nádoba k pití čaje v Číně. Původně to byla prostá zavařovací sklenice, dnes má dvojitou stěnu se vzduchovou izolací a nerezovým sítkem, takže ji lze použít i místo konvičky na sypaný čaj. Je na ni hezký pohled a hezký je i čaj, který se v louhovačce postupně rozvíjí. Díky vzduchové izolaci manipulace s čajem nepálí a zároveň čaj pomaleji chladne. Je vysoce mobilní, vhodná na cesty a tuze praktická.
Následující výňatky jsou z knihy Příběh čaje, která vyšla v nakladatelství Argo:
„Teprve ve vlaku vyniknou výhody „čínského čajového šálku 20. století“, za který je možno považovat zavařovací sklenici se šroubovacím víčkem. Lidé třímající uzavřenou sklenici s horkou vodou v nekonečných proudech překračují spáče a klopýtají přes zavazadla. S obyčejným hrnkem by dozajista opařili polovinu pasažérů. Když se opět vmáčknou na své místo, nasypou do sklenice špetku zeleného čaje, zašroubují víčko a s graciézností barmana vytřepají z lístků veškerou chuť a aroma. Obvykle po celou dobu cesty čajové lístky nevymění a už po pátém zalití vlastně popíjejí horkou vodu, ve které jen jako šidítko víří dokonale vymacerované, mrtvolně bledé lístky. Avšak i v této podobě a v silně zhuštěné atmosféře si Číňané dovedou čaj vychutnat. Pomalu jej srkají, blaženě přivírají oči, zatímco rychlík se řítí ke svému cíli, i po dvoudenní jízdě překvapivě na minutu přesně.“
Příběh čaje (nakladatelství Argo)
"Čaji striktní pravidla vůbec nesluší, chutná a osvěžuje na mnoho způsobů.
Podstatné ale je pít ho pozorně a s jistou rozkoší."
Z louhovačky lze rozkošně pít kdekoliv: v práci, ve škole, v autě, na horách nebo u soustruhu.
Ukázka přípravy sypaného čaje v louhovačce:
Ukázka přípravy mletého čaje Matcha v louhovačce: